Boerenkamplaan 54, Someren 0493 491439

Over ons

wie wij zijn

een verhaaltje over ons

Bakkerij van Eijk is een echt familiebedrijf. De huidige eigenaars, de broers Laurens en Denis van Eijk, zijn de vierde opeenvolgende generatie "van Eijken" die het bedrijf runnen. De winkel is ook nog altijd te vinden op de originele locatie. Op een doorgaande weg tussen de dorpskernen van Someren en Someren-Eind in. Misschien niet de eerste plek waar je een dorpsbakker zou verwachten maar aan de andere kant wel een locatie waar parkeren zelden een probleem is en waar we zelf altijd de ruimte hebben gehad om uit te breiden.

Wat ons ook bijzonder maakt, is dat we nog aan huis-aan-huis bezorging doen. Ten opzichte van vroeger is het ondertussen flink veranderd. Waar we jaren geleden beschikte over maar liefst vier busjes, rijdt er tegenwoordig nog maar één de vaste route. Ook de frequentie ervan is niet meer hetzelfde. Louw van Eijk bezocht (toen nog op de transport) zijn klanten elke dag. Door kostenstijgingen is dat na verloop van tijd minder geworden en tegenwoordig worden al onze bezorgklanten nog één keer per week bezocht.

Van oudsher is ons bedrijf gespecialiseerd in het maken van brood. In het begin met een oven die met takkenbossen en briketten gestookt werd. Nu beschikken we over de meest geavanceerde gasgestookte heteluchtovens. En hoewel er natuurlijk nog steeds veel handwerk komt kijken bij het bakken van een brood, zijn de machines in onze bakkerij erop gericht om naast een constante hoge kwaliteit, ook te zorgen voor het gemak van de bakkers.

In het begin van de bakkerij werd er alleen "Mik en (rogge)brood" gemaakt. Moeilijk voor te stellen wanneer je ziet wat het assortiment is van de huidige winkel. Van granola tot pizza en olijf-mozarella brood tot worstenbroodjes. Naast verschillende broodsoorten werd er op gegeven moment ook begonnen met het vervaardigen van vlaaien. In de loop der tijd is er veel veranderd maar vlaai is altijd de basis van ons banket-assortiment gebleven.

  • Piggy spaarsysteem

    In onze winkel kunt u met Piggy sparen voor leuke beloningen. Elke besteedde euro levert...

  • Cadeaubonnen

    Wist u dat u bij ons ook cadeaubonnen kunt krijgen? We hebben twee verschillende: een...

  • Broodautomaat

    Geen tijd gehad of vergeten om brood te halen? Ons lekkere brood is ook buiten...

Brood is de basis

Brood behoort tot de basisvoedingsmiddelen. Het Voedingscentrum heeft voor het samenstellen van een gezonde voeding de Schijf van Vijf ontwikkeld. Het dient als hulpmiddel dat ons in staat stelt in één oogopslag te kunnen zien wat we het best kunnen eten. Brood heeft een vooraanstaande plaats in één van deze vakken. Dit vak omvat naast brood ook ontbijtgranen, aardappelen, peulvruchten en graanproducten zoals rijst, pasta en couscous. Deze voedingsmiddelen leveren relatief weinig calorieën en helpen je om onmisbare voedingsstoffen binnen te krijgen, zoals koolhydraten, eiwitten, voedingsvezels, B-vitamines, calcium en ijzer.

Broodsoorten

Welke broodsoorten zijn er eigenlijk zoal? Hieronder een klein overzichtje met links naar een uitgebreidere beschrijving op brood.net.

Desembrood

De allereerste broden werden op deze manier gemaakt. Het is dus de oudste werkwijze die de mensheid kent om brood te laten rijzen. Tot aan de 19e eeuw is altijd desembrood gebakken, pas vanaf die tijd is gist (als rijsmiddel) ontdekt. Desem is zuur geworden deeg. De bakker maakt een dun beslag van meel en water en laat dat rusten. Na een paar dagen is de gewenste "microflora" van bacteriën en gisten klaar voor gebruik. Bij het deegmaken wordt iets van dit verzuurde deeg toegevoegd om het deeg te laten rijzen.

Bruinbrood

Bruin- of tarwebrood wordt gebakken van tarwemeel. Tarwemeel bevat iets meer vitamines (B1, B6), mineralen (ijzer, jodium) en voedingsvezel dan tarwebloem omdat een groter deel van de tarwekorrel is gebruikt. Want in de buitenste laag van de tarwekorrel (wordt ook wel zemel genoemd) zit het grootste deel van de vitamines, mineralen en voedingsvezel.

Volkorenbrood

Dit brood wordt gebakken van volkoren meel. Hierbij wordt de hele tarwekorrel gebruikt, het meel bevat fijngemalen kiemen en zemelen. Ook bevat volkorenmeel vaak nog hele of gebroken tarwekorrels. Volkorenbrood bevat nog iets meer vitamines (B1, B6), mineralen (ijzer, jodium) en voedingsvezel dan bruinbrood.

Speltbrood

Speltbrood wordt gebakken van het graan spelt oftewel oerspelt (Triticum Spelta). Het is een gecultiveerde voorloper en dus familie van de huidige broodtarwe (Triticum Aestivum). De meeste huidige speltrassen die gebruikt worden voor speltbrood zijn een kruising tussen deze Triticum Spelta en Triticum Aestivum. Spelt is dus zeer nauw verwant aan tarwe en de eiwitten van deze twee graanrassen lijken erg op elkaar. De smaak van spelt is wel wat pittiger. Speltbrood bevat ook gluten en is niet wetenschappelijk bewezen lichter verteerbaar dan tarwebrood.

Meergranenbrood

Brood dat behalve tarwe- of roggemeel ook nog andere graansoorten bevat zoals rijst, gerst, mais, boekweit en spelt. De rijkere smaak van meergranenbrood wordt veroorzaakt door de combinatie van verschillende eigenschappen die de overige granen of zaden met zich meedragen.
Vikorn is een voorbeeld van een meergranenbrood dat méér geeft voor elke dag door toegevoegde vitamines (B1, B2, B12 en C) en ijzer. Een lekkere en eenvoudige manier om dagelijks belangrijke voedingsstoffen binnen te krijgen. Vezels, vitamines en mineralen zijn belangrijk voor een goede gezondheid. Het Voedingscentrum beveelt voor een kind in de groei 5-8 boterhammen per dag aan, en voor een volwassene 5-7. Vikorn bevat als meergranenbrood al veel belangrijke voedingsstoffen. Daar bovenop zijn de drie B-vitamines, vitamine C en ijzer toegevoegd.

Roggebrood

Vaak wordt het in één adem genoemd met erwtensoep, spek of boerenkaas: roggebrood. Dat het ‘brood’ heet, is eigenlijk verwonderlijk. Sneetjes roggebrood hebben een compleet andere geur, kleur, structuur en smaak dan ‘gewoon’ brood. Roggebrood is veel compacter. De volle korrels, de ruwere vezel en de wat vochtige, soms stroperige structuur maken van roggebrood stevige kost.
De samenstelling en de bereiding van roggebrood zijn in Nederland historisch en regionaal bepaald. Ruwweg is roggebrood te onderscheiden in drie soorten: noordelijk (Fries en Gronings), Gelders en zuidelijk (Brabants en Limburgs).

 

Brood is de basis