Boerenkamplaan 54, Someren 0493 491439

FAQs

Q?

Wat is de aanbevolen hoeveelheid boterhammen per dag?

A.

Een volwassene eet gemiddeld 3-4 sneetjes brood per dag. Dat is volgens de aanbevolen hoeveelheden van het Voedingscentrum te weinig. Wie meer brood eet, krijgt namelijk op een gezonde manier meer voedingsvezels, vitamines en andere belangrijke voedingsstoffen binnen. Het Voedingscentrum adviseert daarom de volgende hoeveelheden per dag:

1 tot 3 jaar: 2 tot 3 sneetjes
4 tot 8 jaar: 3 tot 4 sneetjes
9 tot 13 jaar: 4 tot 5 sneetjes
14 tot 50 jaar: 6 tot 7 sneetjes
51 tot 70 jaar: 5 tot 6 sneetjes
70+ jaar: 4 tot 5 sneetjes

De werkelijke consumptie ligt dus lager. Dit blijkt uit de Nederlandse voedselconsumptiepeiling die heeft plaatsgevonden van 2007-2010. De Nederlandse voedselconsumptiepeiling (VCP) is een onderzoek dat, in opdracht van het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, sinds 1987 periodiek gegevens verzamelt over de voedselconsumptie en de voedingstoestand van de Nederlandse bevolking.

Kinderen kunnen overigens al heel vroeg beginnen met brood eten, ongeveer vanaf 6 maanden. Vanaf de leeftijd van 1 jaar kan een kind dagelijks 2 broodmaaltijden gaan gebruiken.

Q?

Hoeveel brood wordt er in Nederland gegeten?

A.

Het bruto-verbruik (= de hoeveelheid brood die gekocht wordt) per persoon per jaar ligt al ongeveer 15 jaar rond de 60 kg per jaar. Dit omvat al het brood dat zowel thuis als buitenshuis gegeten wordt. Na de Tweede Wereldoorlog lag dit verbruik nog ver boven de 80 kg! Deze daling is voor een deel te verklaren door het grote aanbod aan levensmiddelen. De keuze voor de consument is enorm groot geworden.

Q?

Hoeveel koolhydraten bevat koolhydraatarm brood?

A.

Een gemiddelde broodsoort bevat tussen de 40 en de 55 gram koolhydraten per 100 gram. Bruin, volkoren en meergranenbrood zitten dichter bij de 40 gram en wit brood dichter bij de 50 gram/100 gram. De hoeveelheid koolhydraten in ons koolhydraat-arm brood bedraagt ongeveer 20 gram per 100 gram brood.

Q?

Hoe kun je brood het best bewaren?

A.

Brood kan het best worden bewaard in een plastic zak, die vervolgens wordt opgeborgen in een afgesloten broodtrommel. Hierdoor blijft het brood het langst zacht en mals. Wie houdt van brood met een krokante korst, bewaart brood bij voorkeur in een papieren broodzak. Het is belangrijk dat de broodtrommel schoon en fris is, dus zonder kruimels en condens.

Bewaar brood niet in de koelkast. Daarin veroudert het veel sneller. Zetmeel in brood laat water namelijk los tussen -5°C en +5°C, daardoor droogt het brood uit. Brood dat je voor langere tijd wilt bewaren, kun je het best invriezen.

Q?

Zijn er verschillende soorten voedingsvezel?

A.

Er zijn verschillende soorten voedingsvezel. Hoewel voedingsvezel de verzamelnaam is voor onverteerbare koolhydraten in onze voeding, wordt er toch een onderscheid gemaakt door de mate waarin ze – alsnog - in de darm kunnen worden afgebroken. Er zijn twee verschillende typen voedingsvezel - fermenteerbare en niet-fermenteerbare - die in ons lichaam ook verschillende functies hebben.

Sommige soorten voedingsvezels worden gefermenteerd door bacteriën die in de darm leven. De stoffen die bij fermentatie vrijkomen, houden de massa in de darm soepel. Zo bevorderen ze de stoelgang. Belangrijk is ook dat deze vrijgekomen stoffen dienen als voedsel voor ‘goede’ bacteriën in de darm. Daarmee leveren ze een bijdrage aan een goede afweer, want deze bacteriën zorgen ervoor dat ziekteverwekkers geen kans krijgen.

Niet-fermenteerbare voedingsvezel heeft een andere functie. Deze vezelsoort vergroot het volume van de darminhoud en bevordert de beweeglijkheid van de darm en daarmee een vlotte stoelgang. Ook geeft deze vezelsoort sneller een vol gevoel en bindt bepaalde stoffen aan zich, zoals cholesterol uit eten. Niet-fermenteerbare voedingsvezel verlaat het lichaam in ongewijzigde vorm.

Vezelrijke voedingsmiddelen, zoals volkorenproducten, peulvruchten, ongeschild fruit en groenten, bevatten vrijwel altijd beide vezeltypes, dus fermenteerbare en niet-fermenteerbare voedingsvezels. Beide dragen bij aan een goede gezondheid. De tarwekorrel bevat ook beide typen voedingsvezel. Hoewel meer van de niet-fermenteerbare soort. Dat betekent dat brood, waarin ook het buitenste deel van de graankorrel (zemel) is verwerkt, over deze gunstige eigenschappen beschikt.

Q?

Waarom is het ontbijt zo belangrijk?

A.

Ontbijten is belangrijk. De eerste maaltijd van de dag is niet zomaar bedacht. Ons lichaam heeft het 's nachts zonder eten moeten doen. Om goed te kunnen functioneren en presteren hebben we na het opstaan weer voedsel nodig.

Een ontbijt zorgt ervoor dat we ons goed kunnen concentreren op het werk of op school. Ook zet een goed ontbijt de darmen aan het werk. Wie ontbijt, krijgt veel gemakkelijker alle voedingsstoffen binnen die dagelijks nodig zijn. Onderzoekers hebben de kwaliteit van de voeding van ontbijters en niet-ontbijters vergeleken. Mensen die ontbijten, krijgen meer vitamines en mineralen binnen. Zij komen dichter in de buurt van de aanbevelingen van voedingsdeskundigen voor vitamines, mineralen en voedingsvezel.

Een ontbijt is ook belangrijk om goed op gewicht te blijven. Een ontbijt met brood zorgt voor een goed gevuld gevoel. Uit onderzoek blijkt dat mensen die ontbijten vaker een goed gewicht hebben dan mensen die niet ontbijten. Na een ontbijt is de verleiding minder groot om in de loop van de morgen te veel te snacken of te snoepen.

Q?

Brood uit de vriezer en hoe ontdooi ik het?

A.

Brood kan twee weken in de vriezer worden bewaard. Na ontdooien komt het nog steeds vers over. Naarmate brood langer wordt bewaard in de vriezer gaat het steeds verder uitdrogen. Brood dat malser of vochtiger is, houdt het wat langer uit in de vriezer.

Brood kan simpelweg worden ontdooid door het uit de vriezer te halen en in de verpakking neer te leggen. Eventueel kun je ook het benodigde aantal sneetjes uit de verpakking halen en die op een bord leggen. Brood kan nog sneller worden ontdooid in de magnetron. Kies daarbij het laagste vermogen. Kijk en voel na een halve minuut of het brood is ontdooid. De magnetron warmt brood vanuit de kern van het product vrij snel op.

Brood dat is ontdooid, kun je beter niet meer invriezen. Kwaad kan het niet, maar de kwaliteit loopt wel snel terug en de veroudering treedt eerder in.

Q?

Wat is gezonder, spelt of tarwe?

A.

Spelt wordt ook wel oerspelt genoemd (Triticum Spelta). Het is een gecultiveerde voorloper en dus familie van de huidige broodtarwe (Triticum Aestivum). De meeste huidige speltrassen die gebruikt worden voor speltbrood zijn een kruising tussen deze Triticum Spelta en Triticum Aestivum. Spelt is dus zeer nauw verwant aan tarwe en de eiwitten van deze twee graanrassen lijken daarom erg op elkaar.

Wat je ook doet, volkoren is altijd goed
Net zoals (volkoren)tarwebrood is (volkoren)speltbrood gezond. Want wanneer de hele graankorrel wordt gebruikt, bevat brood veel goede voedingsstoffen. Niet alleen voedingsvezels, B-vitamines en mineralen maar ook zogenaamde bioactieve stoffen die samen met de eerder genoemde stoffen werken aan talloze gezonde effecten in het lichaam. Deze stoffen zitten in de buitenste laag van de graankorrel, daarom is brood bereid met volkorenmeel altijd een goede keuze. Dit geldt in dezelfde mate voor spelt als voor tarwe.

Speltbrood glutenvrij?
Er wordt ook wel beweerd dat spelt geschikt is voor mensen met coeliakie, maar dit is onjuist want spelt bevat, evenals tarwe, gluten. Tevens ontbreekt het wetenschappelijk bewijs voor het ‘lichter verteerbaar’ zijn van spelt ten opzichte van tarwe – iets wat de laatste tijd ook veel terug komt in de media.

Conclusie
Je kunt dus zeggen dat speltbrood gemaakt van volkorenspeltmeel een gezonde keuze is. De meerwaarde van volkoren speltbrood in vergelijking met volkoren tarwebrood is echter vanuit wetenschappelijk oogpunt niet te onderbouwen. Dat neemt niet weg dat spelt een andere smaak heeft dan tarwe en vanuit dat oogpunt een bewuste keuze kan zijn.